Binnen de belleggingswereld nemen EFT’s een bijzondere plaats in. Het is eigenlijk een ‘van alles wat’ pakket, waardoor je kunt profiteren van diversificatie. Beleggen in EFT’s is niet ingewikkeld en biedt meerdere voordelen. Toch is het goed om er wat meer over te weten, zodat je begrijpt hoe het werkt en wáár je jouw geld insteekt.

Wat zijn ETF’s en welke soorten zijn er?

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Het is een beleggingsfonds dat de prestaties van een mandje effecten volgt. Dus, koop je bijvoorbeeld een ETF die alle effecten binnen een bepaalde index volgt, dan kun je in al die effecten beleggen, terwijl je maar 1 ETF koopt. ETF’s worden daarom ook wel trackers genoemd en indien er een bepaalde index wordt gevolgd, spreekt men van indextrackers. De ETF volgt dus de onderliggende waarden.

ETF’s zijn beschikbaar in verschillende soorten. Wat ze gemeen hebben is dat elke ETF moet beschikken over een prospectus en een factsheet, waarin de kenmerken van die ETF omschreven staan. Denk daarbij aan de samenstelling van het mandje, de doelstellingen en het risico. Enkele soorten ETF’s zijn:

  • Index ETF: volgt een mandje aandelen in een bepaalde index.
  • Obligaties ETF: mandje met obligaties, zoals overheidsobligaties of bedrijfsobligaties.
  • Grondstoffen ETF’s: denk daarbij aan aardgas, olie of goud.
  • Valuta ETF’s: deze investeren in bepaalde valuta.
  • Sector ETF’s: dit type volgt de effecten uit een bepaalde sector, energiebedrijven, het bankwezen, de technologie of de olie- en gassector.

ETF’s met een speculatief karakter

Naast de bovengenoemde, traditionele soorten, zijn er ook nog de inverse ETF’s en de ETF’s met een hefboomwerking. Deze twee varianten hebben een speculatief karakter en brengen uiteraard extra risico’s met zich mee.

Trackingmethoden

De manier waarop de ETF de onderliggende effecten volgt, de tracking methode, kan ook verschillen. Men spreekt van een fysieke trackingsmethode wanneer de ETF de doelsamenstelling volgt door alle onderliggende aandelen aan te houden. Dit wordt ook wel fysieke replicatie genoemd en is transparant en eenvoudig. Het merendeel van de ETF’s zijn fysiek. Bij een synthetische ETF wordt de onderliggende samenstelling nagebootst met behulp van derivaten en swaps in plaats van fysieke aandelen.

Diversificatie

Diversificatie, ofwel het spreiden van je inzet, vermindert het risico. Met de ETF’s heb je met slechts één transactie (en dus eenmalige kosten) toegang tot een groot aanbod aan markten en activa. Daarmee krijg je wel een degelijk rendement dat je kunt gebruiken als inkomen of kunt inzetten voor vermogensgroei. Deze verdeling, veelal per kwartaal, is afhankelijk van de ETF.

Intrinsieke waarde

Bij ETF’s is de prijs meestal gelijk aan de waarde van het onderliggende product, de intrinsieke waarde. Soms kan er wél een verschil zijn en het is dan ook belangrijk dat je dat in de gaten houdt voordat je tot beleggen overgaat.

Kostenefficiënt

Eén van de mooie aspecten van beleggen in ETF’s is het feit dat ze relatief weinig risico opleveren. Daarbij komt dat de beheervergoedingen meestal veel lager zijn dan wanneer je in individueel gekochte aandelen zou beleggen, aangezien de transactiekosten veel lager zijn. ETF’s zijn daarmee een rendabele investering!