Steeds vaker begint de ‘gewone Nederlander’ met beleggen en investeren. Het zijn voornamelijk jongeren die gegrepen worden door aandelen, obligaties en crypto. Wanneer je net begint met beleggen, heb je waarschijnlijk nog geen idee hoe je een goede broker kiest. Er zijn namelijk ontzettend veel brokers in Nederland; hoe weet je nou waar je de beste deal scoort? In dit artikel lees je vijf tips waarmee je de beste broker van Nederland vind.

Beginnende belegger: dit moet je weten

Wat in eerste instantie goed is om te weten wanneer je net start met beleggen, is dat je op zoek moet gaan naar een broker met lage tarieven en het liefst een beperkt inlegbedrag. Op die manier kun je langzaam maar zeker bekijken of beleggen überhaupt iets voor je is. Sommige brokers bieden zelfs gratis demo accounts aan waarbij je bepaalde software voor een tijdje kunt proberen. Dat is ideaal wanneer je wilt oefenen met beleggen. Let er hierbij altijd op hoeveel geld je wilt en kunt missen en beleg nooit met geld dat je eigenlijk nodig hebt om in het dagelijks leven rond te komen.

1. Begin met brokers vergelijken voor beste deal

Om de beste broker voor jouw situatie te vinden, is het aan te raden om te beginnen met brokers vergelijken. Dat doe je bijvoorbeeld op geldreview.nl. Het voordeel hiervan is dat je binnen no time het aanbod van meerdere brokers te zien krijgt en op basis daarvan snel een keuze kunt maken. Kijk hierbij direct hoe actief je wilt gaan beleggen; in sommige gevallen geldt dat des te meer transacties je doet des te lager de transactiekosten worden. Maar: dit is niet het enige waar je op moet letten. Er is ook een service fee waar je rekening mee moet houden. Die fee is in sommige gevallen hoger dan de transactiekosten.

2. Let altijd op overige kosten

Brokers adverteren maar al te graag met lage transactiekosten om zo klanten te trekken. Vaak wordt de service fee hierbij niet direct benoemd. Toch moet je daar dus altijd naar kijken, evenals naar enkele andere extra kosten. Brokers met de laagste transactiekosten zijn zeker niet altijd de meest goedkope brokers. Ben je bijvoorbeeld van plan om op buitenlandse beurzen te beleggen? Dan moet je rekening houden met valutakosten. Mocht je wel over aandelen bezitten maar niet actief beleggen dan kan het zijn dat er zogeheten inactiviteitskosten worden gerekend. Kortom: check alle overige kosten voor het totale kostenplaatje.

3. Check software en aanbod van brokers

In je zoektocht naar een goede broker is het ook aan te raden om naar het software-aanbod van diverse brokers te kijken. Het handelsplatform via waar je belegt, ziet er namelijk overal anders uit. Bij de ene broker is dit platform uitgebreider dan bij de andere broker. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent. Begin je net met beleggen? Dan kan zo’n uitgebreide tool net even wat handiger zijn dan software waar je nog niet veel van snapt. Ga daarom eerst op zoek naar wat je allemaal nodig denkt te hebben voor beleggen; vergelijk vervolgens diverse brokers met elkaar om voor jou de beste broker te vinden.

4. Lees altijd de kleine lettertjes van brokers

Het maakt niet uit wat je doet of koopt; de kans is groot dat er kleine lettertjes in de vorm van voorwaarden te vinden zijn. Dat is ook voor beleggen het geval. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het zijn dat een broker in de algemene voorwaarden vervelende dingen staan. Besluit je bijvoorbeeld om met een buitenlandse broker in zee te gaan dan kan het zijn dat die broker onder andere regelgeving dan de Nederlandse wetgeving valt. Dat kan problemen opleveren wanneer je bijvoorbeeld gedoe krijgt met zo’n broker. Kijk daar dus goed naar.

5. Kijk naar waar je je geld in wilt beleggen

Tot slot is het goed om te kijken waar je precies in wilt beleggen. Je moet immers op zoek gaan naar een broker die aan jouw wensen kan voldoen. Iedere broker beschikt over een bepaald aantal aandelen, obligaties, cryptocurrency en meer. Heb je een specifiek idee over bepaalde aandelen of obligaties dan is het goed om naar het aanbod van een broker te kijken. Per categorie verschilt het weer welke broker het goedkoopst en/of het beste is. Ga er dus even voor zitten en vergelijk meerdere brokers met elkaar om zo tot het beste resultaat voor jouw situatie te komen.