Investeren in edelmetalen is iets wat al jarenlang niet meer dan normaal is. Veel mensen beslissen om een gedeelte van hun vermogen om te zetten in edelmetaal in de hoop dat het na verloop van tijd meer waard wordt. Goud is het bekendste edelmetaal en wordt vaak gezien als een symbool van rijkdom. Toch zijn er naast goud veel andere edelmetalen die de moeite zijn om ook in te investeren. Is goud door de opkomst van andere edelmetalen nog wel de meest verstandige keuze wanneer u besluit te investeren?

Andere soorten edelmetalen

Voorbeelden van andere edelmetalen waar ook in geïnvesteerd wordt zijn zilver, platina en palladium. Deze edelmetalen zijn vrij gemakkelijk verkrijgbaar wat het investeren hierin ook gemakkelijk maakt. U kan ervoor kiezen om deze in fysieke vorm aan te schaffen of u kan investeren in aandelen in één van deze metalen. Maar nu zal de vraag blijven, welk edelmetaal is momenteel de beste keuze en waar kan ik het meest rendement op verwachten? Om daar gelijk duidelijk in te zijn, het is onmogelijk om te voorspellen hoe een investering het zal doen en hoeveel rendement dit oplevert. Daar gaan we ons dus niet aan wagen maar wel kunnen we de edelmetalen vergelijken.

Zilver

Zilver is naast goud waarschijnlijk het meest bekende edelmetaal. Mede door deze bekendheid wordt er veel van verkocht en wordt er ook steeds meer in geïnvesteerd. Als we naar de prijs over de afgelopen jaren kijken, zien we dat deze ook redelijk is gestegen. Zilver wint namelijk steeds meer aan populariteit doordat er steeds meer vraag naar komt. Dit is ook duidelijk terug te zien in de stijgende zilverprijs. Naast de vraag die er vanuit investeerders is, stijgt de vraag vanuit de industrie naar zilver ook enorm. Dit kan ervoor zorgen dat de prijs hiervan de komende tijd kan blijven stijgen.

Platina

Platina is een relatief nieuw edelmetaal en kan ook erg interessant zijn om in te investeren. Ook de vraag naar platina neemt de laatste jaren toe en deze vraag bestaat voor een groot gedeelte ook uit een behoefte vanuit de industrie. Platina wordt onder andere gebruikt voor het maken van katalysatoren en het zal u vast niet ontgaan zijn dat de prijs hiervan aan het stijgen is. Diefstal van katalysatoren neemt helaas enorm toe. Dit komt omdat deze meer waard worden door het platina wat erin verwerkt zit. Hierdoor kan het lonen om in platina te investeren.

Palladium

Palladium is waarschijnlijk het meest onbekende edelmetaal van de vier edelmetalen die in de artikel worden behandeld. Toch kan investeren hierin daardoor juist een goede keuze zijn. Doordat het edelmetaal nog niet enorm bekend is, valt het aantal investeerders hierin ook mee. Als we naar de ontwikkeling van de prijs kijken zien we dat deze de laatste jaren sterk is gestegen. Als u 5 jaar geleden had geïnvesteerd in palladium, was uw investering momenteel ongeveer vier keer zoveel waard.

Welk edelmetaal is de beste keuze?

Zoals u heeft kunnen lezen, is het onmogelijk om advies te geven in welk edelmetaal u het best kan investeren. Prijzen vanuit het verleden bieden geen enkele garantie in de toekomst. Waar een prijs jarenlang enorm kan stijgen, is het ook mogelijk dat deze binnenkort en daling in zal zetten. Toch staan edelmetalen en met name goud bekend als een veilige investering. De prijs hiervan loopt vaak gestaag op. Hierdoor is het rendement op de lange termijn vaak niet gigantisch maar wordt er wel winst behaald zonder al te veel risico’s te nemen. Belangrijke tip voordat u zelf begint met het investeren in goud of andere edelmetalen. Check vooral altijd wat de huidige goudprijs per gram is. Zo kunt u bepalen of het een geschikt moment is om in te stappen.