Oorspronkelijk wilde Satoshi Nakamoto dat Bitcoin een alternatieve betaalmethode zou worden. In het ideale geval creëerde Satoshi een digitaal peer-to-peer betalingssysteem dat gebruikers in staat stelt rechtstreeks transacties te verrichten, zonder tussenpersonen. Dit systeem heeft niet één beheerder of centrale opslagplaats. In plaats daarvan is het een gedecentraliseerde digitale munt die draait op een blockchain network. Het gebruik van Bitcoin als betaalmiddel voor diensten en producten is sinds de invoering ervan sterk toegenomen.

In 2021 bereikte Bitcoin zijn hoogste punt ooit, boven de $ 60.000 per token. Deze waardering heeft de aandacht van veel beleggers getrokken. Daarom hebben veel mensen zich geregistreerd bij crypto-uitwisselingen zoals de bitcoinprime om Bitcoins te kopen. Via deze digitale platforms kunnen mensen fiatgeld inwisselen voor Bitcoin. Maar hoe werkt Bitcoin als investeringsvehikel?

Bitcoin begrijpen als beleggingsinstrument

Veel mensen beschouwen Bitcoin als een beleggingsinstrument, ook al wordt de term hier en daar wat losjes gebruikt. Early adopters kochten Bitcoin toen de prijs laag was, in de hoop dat de prijs zou stijgen. En deze beschrijving alleen al past bij een beleggingsinstrument.

Sinds de introductie in 2009 is deze virtuele valuta in waarde gegroeid, waardoor meer mensen geneigd zijn erin te investeren. Terwijl sommigen Bitcoin waardeloos vonden, zagen anderen er potentieel in. Bijgevolg kochten en hielden zij tokens in hun digitale portefeuilles. Met de groeiende belangstelling voor deze virtuele valuta, groeide ook de waarde ervan. Mensen die vroeg Bitcoins kochten, verkochten die dus tegen een hogere prijs dan ze hadden gekocht.

Idealiter kan Bitcoin een investeringsvehikel zijn voor mensen die geduld kunnen oefenen en op lange termijn kunnen investeren. Crypto Portefeuilles gaan nergens heen. Daarom kunt u Bitcoins kopen, ze in uw crypto-portefeuille laten zitten en ze uiteindelijk verkopen om wat beleggingsrendement te oogsten.

Investeren in Bitcoin via andere bedrijven

Sommige mensen willen het risico niet lopen om Bitcoin in hun crypto portefeuille te hebben. In het ideale geval kunt u uw investering verliezen als u de toegang tot uw Bitcoin-portefeuille verliest. Ook kunt u uw koude portefeuille beschadigen, wat betekent dat u ook uw Bitcoins verliest. Als dat uw zorg is, kunt u investeren in bedrijven die de cryptomunten namens u aanhouden.

U kunt ook de aandelen kopen van een bedrijf dat crypto gerelateerde producten of diensten aanbiedt. U kunt bijvoorbeeld investeren via een beursgenoteerd bedrijf dat Bitcoin op de balans heeft staan. U kunt ook een bedrijf vinden met diensten voor het betalen met Bitcoin of het opslaan van de cryptomunten.

Investeren via Bitcoin-gebaseerde bedrijven

U kunt ook een bedrijf vinden op basis van Bitcoin of onderliggende technologie. PayPal en Square staan bijvoorbeeld toe dat gebruikers Bitcoin verhandelen op hun platforms. Bovendien richten bedrijven als Galaxy Digital en Riot Blockchain zich op blockchain en Bitcoin. IBM, Microsoft, Amazon en SAP zijn ook grote tech namen die blockchain in verschillende bedrijfsaspecten gebruiken.

U kunt ook beleggen in onderliggende hardware als u blootstelling aan Bitcoin-beleggingen zoekt zonder de tokens in bezit te hebben. U kunt bijvoorbeeld investeren in een bedrijf dat grafische verwerkingseenheden maakt voor computers die wiskundige problemen oplossen voor blockchain technologie.

Over het algemeen is beleggen in de aandelen van dergelijke bedrijven toegankelijker en veiliger dan het kopen en aanhouden van cryptomunten in uw digitale portemonnee. En u kunt dit doen via een gewone effectenrekening als u die hebt bij een financiële instelling. Op die manier krijgt u extra veiligheid en gebruiksgemak. Idealiter kunt u het wachtwoord van uw effectenrekening resetten als u het vergeet, een optie die u niet hebt met een crypto portefeuille.

Bitcoin Fondsen

U kunt ook beleggen in een fonds dat Bitcoin bezit. Hoewel weinig bedrijven Bitcoin-trusts oprichten, helpen bedrijven als Osprey en Grayscale particuliere beleggers die deze weg willen inslaan. Wanneer u belegt via een Bitcoin-fonds, hebt u te maken met de firma die het fonds beheert voor informatie en vragen over rekeningen. Dergelijke diensten brengen echter extra kosten met zich mee.

Laatste woord

Crypto-enthousiastelingen kunnen Bitcoin gebruiken als beleggingsinstrument. Het begrijpen van verschillende manieren om in Bitcoin te beleggen is echter van vitaal belang om uw rendement te maximaliseren. Neem daarom de tijd om Bitcoin als beleggingsinstrument te onderzoeken en te begrijpen voordat u ermee begint.