De cryptocurrency markt is in de afgelopen jaren enorm gegroeid, met meer en meer mensen die deelnemen aan de handel. Leveraged tokens (met een hefboom) zijn een van de nieuwste innovaties in de sector die een manier kunnen zijn om winsten omhoog te laten schieten. Echter, vanwege de volatiele aard in de cryptocurrency wereld, kunnen ze ook leiden tot verwoestende verliezen. We bespreken hier wat hefboom tokens FTX zijn en hoe je ermee kunt handelen op de crypto exchange FTX.

Investeren in hefboom tokens zonder een duidelijk begrip van de technologie is riskant. In deze gids zullen we uitleggen hoe hefboom tokens werken, wat hun voordelen zijn en wat hun nadelen zijn. Bovendien zullen we drie methodes beschrijven voor het kopen en verkopen van hefboom tokens.

Wat zijn hefboomwaarde tokens precies?

Om hefboom tokens met maximale efficiëntie te gebruiken, moet je eerst duidelijk begrijpen hoe deze werken. Een hefboom token is een digitaal activum dat dient als een vermenigvuldiger voor cryptocurrency. Dit stelt je in staat om meerdere malen winst te verdienen dan wanneer je zou investeren in reguliere cryptocurrency. Een multiplier werkt echter ook de andere kant op – wanneer je geld verliest, verlies je een vermenigvuldigd bedrag. 

Laten we aannemen dat je 3X Long Ethereum Token koopt, bekend als ETHBULL, die de Ethereum winsten en verliezen verdrievoudigt. Als de waarde van Ethereum met 2% stijgt, stijgt de waarde van ETHBULL met 6%, maar als Ethereum met 3% daalt, zal ETHBULL met 9% dalen.

FTX Hefboom Tokens

FTX biedt momenteel vier hefboom token types voor elke ondersteunde cryptocurrency: BULL (3X), BEAR (-3X), HALF (1/2X), en HEDGE (-1X). In het geval van BEAR, HALF, en HEDGE tokens, zal de winst omgekeerd evenredig zijn aan de groei van de cryptocurrency. Dus, als cryptocurrency stijgt met 1%, zal BEAR dalen met 3%, en het tegenovergestelde. Dit staat bekend als een shorthefboom token, terwijl BULL een long-hefboom token is.

Maar hoe werken tokens met een hefboom? Stel dat je $10.000 in ETHBULL wilt krijgen. Om dat te doen, investeert je $10.000 in jouw ETHBULL rekening. FTX koopt dan automatisch voor $30.000 aan ETH perpetual futures, waardoor jouw ETHBULL bedrag verdrievoudigd wordt. FTX zal automatisch jouw perpetuele futures blijven herinvesteren om de noodzakelijke hefboomwerking te behouden. En als jouw cryptocurrency daalt, zal FTX een deel van de eeuwigdurende futures verkopen. Dat heet rebalancing.

Hefboom tokens op FTX rebalancen dagelijks om 2:00 AM UTC of wanneer er een drastische verandering is in de positieprijs. Bijvoorbeeld, als de prijs van BULL tokens met 4X stijgt, wordt het herbalancering mechanisme automatisch in werking gesteld.

Voordelen van tokens met hefboomwerking

Hefboom tokens worden voornamelijk gebruikt voor risicobeheer. Terwijl BULL tokens de winsten vermenigvuldigen door voortdurend eeuwigdurende futures te herinvesteren, verminderen BEAR, HALF en HEDGE tokens het risico om geld te verliezen. 

Bijvoorbeeld, als je alleen ETHBULL koopt en ETH daalt met 33%, zul je geld verliezen en niets overhouden. Maar als je tevens ETHBEAR bezit, zal een deel van de ETH automatisch verkocht worden terwijl de markt daalt om de winst te behouden.

Als alternatief kunt je hefboom tokens gebruiken voor korte termijn beleggingsmargebeheer. Er is geen noodzaak voor een onderpand of margeberekening zoals bij reguliere margehandel. Je kunt investeren in BULL tokens en driedubbele winst ontvangen wanneer de cryptocurrency omhoog gaat. En soms, wanneer de cryptocurrency daalt, kun je investeren in BEAR en nog steeds in het groen staan. Het belangrijkste is omdat hefboom tokens ERC20 tokens zijn, je deze direct van je rekening kunt halen.

Door de automatische herbalancering is het risico om geld te verliezen relatief laag als ke de hefboom tokens slim gebruikt. Als je zowel long als short hefboom tokens bezit, is het onwaarschijnlijk dat jouw account onder de $0 zakt, tenzij de cryptocurrency een significante prijsdaling doormaakt. Dit risico is er natuurlijk altijd.

Nadelen van hefboom tokens

Het grootste nadeel van tokens met hefboomwerking is de gevoelige volatiliteit. Wat dit betekend is dat de vermenigvuldigingscoëfficiënt alleen gunstig is zolang je winst ontvangt. Maar wanneer je geld verliest, verlies je een vermenigvuldigd bedrag. 

Zelfs een klein verlies in cryptocurrency kan een groot verlies van hefboom tokens worden. Soms helpt zelfs herbalanceren niet om verliezen te voorkomen, waardoor hefboom tokens een risicovolle investering zijn.

Voorbeeld.

Laten we aannemen dat je $100 in ETH hebt geïnvesteerd, en de volgende dag stijgt de prijs met 20%. Nu bezit je $120 in ETH. De prijs daalt dan echter met 40%, waardoor je $72 in ETH overhoudt. Als je geïnvesteerd zou hebben in ETHBULL, zou de 20% stijging resulteren in een 60% stijging, en zou je $160 op jouw rekening hebben staan. Maar de daling van 40% zou resulteren in een daling van 120%, wat je $192 kost en u $32 tekort laat komen. En dit kan heel snel gebeuren.

Om deze reden moeten hefboom tokens niet beschouwd worden als een lange termijn investering. Hoe sneller de handel, hoe lager de prijsschommelingen en het risico van een schommelende volatiliteit. 

Elke cryptocurrency is van nature volatiel, dus vasthouden aan hefboom tokens kan leiden tot grote verliezen. Je moet er zeker van zijn wat de huidige richting van de cryptocurrency markt is wanneer je hefboom tokens koopt. Hefboom tokens zijn dus absoluut geen goede optie voor beginnende handelaren.

Hoe FTX hefboomtokens kopen en verkopen

Je kunt op meerdere manieren FTX hefboom tokens kopen en verkopen. Laten we ze eens van dichtbij bekijken.

Spotmarkten FTX

De gemakkelijkste handel in hefboom tokens is de spotmarkt. FTX heeft een spotmarkt voor elk type hefboom token – alle marktpagina’s zijn te vinden op de officiële website van de dienst. Bijvoorbeeld, de ETHBUL/USD spot markt is gewijd aan het kopen en verkopen van Ethereum BULL tokens in US dollars.

Op de FTX spotmarkt pagina, kun je de tokens filteren op leverage, prijs, dagelijkse verandering in prijs, en naam. Bijvoorbeeld, als je “3X” bovenaan de pagina selecteert, zie je alleen de BULL token aanbiedingen, en als je “-3X” selecteert, zie je BEAR tokens.

Conversie

Een andere manier om hefboom tokens te verhandelen is door gebruik te maken van de “Convert” functie op jouw FTX wallet pagina. Selecteer een token, klik op “Converteer” rechts van zijn naam, en je ziet alle beschikbare conversieopties. Deze methode is geweldig als je al wat cryptocurrency bezit, maar nog geen hefboom tokens.

Creatie/Verlossing

De meest riskante methode, die niet wordt aanbevolen voor beginners, is de creatie of terugkoop van hefboom tokens. Je moet hierbij grondig alle hefboom token documentatie lezen en enige ervaring hebben, aangezien creatie en terugbetaling een marktimpact hebben. Je kunt de leverage token prijs niet weten totdat je ze gecreëerd of terugbetaald hebt.

Conclusie 

Met alle voordelen en risico’s op een rijtje, kunt u nu afwegen of investeren in hefboom tokens de moeite waard is. De belangrijkste doelstellingen zijn het kiezen van het juiste token type, handelsmethode, en het begrijpen van de huidige staat van de crypto markt. Als u nog nooit eerder hefboom tokens hebt gekocht, raden we u aan eerst wat ervaring op te doen met kleine investeringen voordat u deelneemt aan een grote handel.