Uit divers onderzoek blijkt dan meer dan een kwart van de Nederlandse jongeren over crypto beschikt. Dat is in vergelijking met een paar jaar geleden een flinke groei.

Door de coronacrisis is het aantal mensen dat investeert in cryptocurrency sowieso enorm toegenomen. Daardoor is crypto niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Veel mensen denken bij cryptocurrency alleen aan de Bitcoin. Er is echter nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je meer over altcoins en waarom investeren in altcoins een slimme keuze is. 

Altcoins: al het digitale geld naast de Bitcoin

De kans is groot dat je wel eens wat gelezen hebt over de Bitcoin, maar dat je geen idee hebt van het bestaan van altcoins. Althans, niet wanneer je nog niet in de cryptowereld zit. Naast de welbekende Bitcoin kun je investeren in altcoins. Dat zijn alle andere cryptomunten dan de Bitcoin zelf. Sinds de oprichting van de Bitcoin zagen veel mensen hoe succesvol de digitale munt binnen enkele jaren werd. Daarom besloten programmeurs en andere cryptonerds al gauw om aan de slag te gaan met een eigen munt. Inmiddels bestaan er meer dan 12000 cryptomunten waar je in kunt investeren met ieder eigen voor- en nadelen.

Zo is er bijvoorbeeld de ETH koers, de koers van Ethereum. Ethereum wordt ook wel gezien als de belangrijkste munt na de Bitcoin. Dat is goed te zien op de ETH koers waar de waarde van de munt in 2021 aanzienlijk gestegen is. Waar andere altcoins vaak slechts enkele centen tot een paar euro waard zijn, is de ETH op het moment van schrijven meer dan € 3400 waard. Voor serieuze investeerders is dat nog wel een bedrag dat je eens zou investeren in een complete munt. Bij de Bitcoin is dat een ander verhaal; op het moment van schrijven is de Bitcoin meer dan € 43000 waard.

Voordelen van investeren in altcoins

Wanneer je complete munten wilt aanschaffen, is het dus aan te raden om voor altcoins te gaan. De Bitcoin is voor de ‘gewone mens’ meestal onbetaalbaar, maar altcoins zijn dat dus niet. Dat is niet de enige reden waarom je zou kunnen investeren in altcoins. Denk onder andere ook aan de volgende voordelen:

  • Door slim te investeren in altcoins kun je extra geld verdienen. Uit eerdere ervaringen blijkt dat dit voornamelijk het geval is wanneer je voor de langere termijn investeert en geduld hebt.
  • Altcoins zijn net als de Bitcoin gedecentraliseerd. Dat betekent dat er geen bank of overheid als financiële tussenpartij aanwezig is.
  • Omdat je niet te maken hebt met een bank of overheid kun je volledig anoniem en in volle privacy transacties doen met altcoins.
  • De transactietijd van altcoins is heel snel. Waar de Bitcoin een transactietijd van tien minuten heeft, is dit bij andere coins vaak slechts een paar seconden tot een paar minuten.
  • Je kunt op steeds meer plekken overal ter wereld betalen met cryptomunten. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar nog meer het geval zal zijn.
  • Ook handig: de transactiekosten voor betalen met altcoins liggen laag; ook wanneer dat een internationale betaling betreft. Bij sommige altcoins hoef je zelfs geen transactiekosten te betalen.

Wat zijn de verwachtingen van altcoins voor de toekomst?

Het is heel logisch dat je nog niet zeker weet of je je geliefde valuta om wilt zetten in cryptomunten zoals altcoins. Wat kan helpen om de overstap toch te maken, is om meer te weten over de toekomst van cryptocurrency. Helaas heeft zelfs de beste expert op het gebied van crypto geen glazen bol. Dat betekent dat de waarde van de ETH koers of de ADA koers niet te voorspellen is. Wel kan er gekeken worden naar het verleden en naar de koers van de Bitcoin. Over het algemeen geldt de Bitcoin koers als een soort voorbeeld voor de andere koersen. Wat daar gebeurt, is vaak ook te zien op de koersen van altcoins.

Ondanks dat niemand iets kan zeggen over de toekomst van crypto zijn de verwachtingen wel hooggespannen. Dat komt door de opvallende stijgingen van de Bitcoin en andere altcoins in de afgelopen jaren. Steeds meer mensen hebben crypto de afgelopen twee jaar omarmd. Door het positieve nieuws en de hoge verwachtingen voor diverse altcoins op de langere termijn zullen er waarschijnlijk steeds meer nieuwe investeerders komen. Wanneer je alleen investeert met geld dat je eventueel kunt missen, is het zeker een aanrader om het crypto-avontuur aan te gaan op de ETH koers, de ADA koers of de Bitcoin koers.