Voor het eerst in een lange tijd hebben de euro en de Amerikaanse dollar de afgelopen tijd een aantal keren gelijk gestaan. De laatste keer dan een euro gelijk stond aan een dollar was in 2002. Wat houdt dit in en hoe komt dit? In dit artikel leggen we je uit wat deze verandering inhoudt, wat de voorspellingen zijn voor de rest van het jaar en wat jij het beste met jouw geld kunt doen om de waarde ervan te behouden.
De waarde van de euro daalt
De dollar en de euro zijn gelijk komen te staan omdat de waarde van de euro is gedaald. Maar hoe komt het dat de euro momenteel in waarde daalt? De daling van de euro daalt heeft grotendeels te maken met de angst voor een mogelijke recessie en hoe de Europese Centrale Bank hier op reageert. De rente is mede door de Corona crisis verlaagd om de koopkracht te stimuleren. De rentedaling zien we eigenlijk overal terug. Nu is het echter tijd om de economie terug naar normaal te krijgen en de inflatie onder controle te krijgen. Hiervoor moeten de rentes weer omhoog. De Fed(Federal Reserve) hanteert hier een agressiever beleid dan de Europese Centrale Bank. Dit verschil is de reden van een snellere waardedaling van de euro en het feit dat de euro en de Amerikaanse dollar deze zomer al een aantal keren gelijk hebben gestaan.
Hoe merk je dat de euro minder waard is?
Dat de euro minder waard is merk je op zich niet zo veel van binnen Europese landen waar je met de euro betaalt. Een vakantie naar bijvoorbeeld Amerika is echter wel aanzienlijk duurder geworden de afgelopen jaren. Waar je enkele jaren geleden per 100 dollar maar 80 euro kwijt was, is dat nu ongeveer 100 euro. Bovenop de inflatie die we momenteel zien, zul je dit zeker merken wanneer je aankopen in Amerikaanse dollars doet.
De rest van 2022
Gezien de verschillende aanpakken van de ECB en de Fed is de kans groot dat de verhouding tussen de dollar en de euro de komende maanden gelijk zal blijven. Dit hangt echter nauw met de beslissingen van de ECB en de Fed. De Fed heeft echter de grootste rentestijgingen al doorgevoerd en van de ECB wordt binnenkort nog geen andere aanpak verwacht.
Waarde van jouw geld behouden
Het is een feit dat je geld minder waard wordt door de jaren heen. Dit heet inflatie. Daarnaast kunnen tijden zoals deze de waarde van onze munt ook nog eens verminderen. Heb je een spaarpot? Dan is het zonde om een groot deel van de waarde kwijt te raken omdat het op een bankrekening staat met ontzettend lage rentes.
Wat kun je dan doen om de waarde te behouden en zelfs te verhogen? Allereerst is het aan te raden om een buffer te hebben waar je op elk moment bij kunt. Bereken hoeveel kosten je hebt in ongeveer 3 tot 6 maanden. Zorg dat je dit bedrag altijd paraat hebt staan in geval van nood. Spaar je meer dan deze buffer? Dan is het verstandig om deze te investeren voor de lange termijn.
Je kunt aandelen, index fondsen, ETFs, goud, of bitcoin kopen en deze minimaal 10 jaar vasthouden. Investeren is wel met risico waarbij geldt: hoger risico kan een hogere winst geven, maar ook grotere verliezen. Investeer daarom altijd een groot deel in lage risicogroepen zoals index fondsen en goud. Investeer geld wat je eventueel zou kunnen missen in grotere risico groepen en zorg ervoor dat je altijd een noodfonds op je bankrekening hebt staan!