Als je in Duitsland wilt ondernemen, zijn er een aantal zaken die je van tevoren wilt weten. Bij onze oosterburen heerst een andere cultuur op gebied van ondernemen dan in Nederland. Het kan best lastig zijn om een eigen onderneming op te richten. Veel Nederlandse bedrijven breiden hun BV uit en gaan ook over de grens ondernemen. Daarbij gaat het vooral om het oprichten van een zogenaamde GmbH. Dit is een rechtsvorm die vergelijkbaar is met wat we in Nederland een BV noemen. Maar hoe richt je zo’n bedrijf in Duitsland op?

In Duitsland ondernemen: zo doe je dat

Als je in Duitsland wilt ondernemen, is de kans groot dat je aan een bedrijf als een GmbH denkt. Bij een bedrijf starten in Duitsland kun je namelijk kiezen uit verschillende vormen. Net als in Nederland is het mogelijk om zzp’er te worden of om een soortgelijke BV op te richten. De belangrijkste reden voor Nederlanders om een Duitse onderneming te starten is vanwege commerciële redenen. Duitse klanten doen vaak liever zaken met Duitse ondernemingen. Het opstarten van zo’n onderneming kan dus zeker helpen om meer klanten over de grens aan te trekken.

Oprichtingsakte

Denk je eraan om een GmbH te starten? Dan dien je eerst een oprichtingsakte te hebben. Deze kun je laten opstellen door een Duitse notaris. Daarna moeten alle aandeelhouders deze ondertekenen. Voor het oprichten dien je een aantal gegevens in te dienen, zoals de naam van de firma, wat je met het bedrijf wilt gaan doen, waar je je gaat vestigen, wie de Geschäftsführer wordt en wie er verder aandeelhouders zijn. Daarnaast moet je een startkapitaal van minimaal 25.000 euro storten.

Startkapitaal storten

Als de verklaring is opgestart, dien je een bankrekening in Duitsland te openen. Daarvoor moet je vaak nog naar kantoor. Op deze rekenen kun je daarna het stamm-/aandelenkapitaal storten. Dit is een verplicht onderdeel van het starten van de onderneming.

Verklaring naar de notaris

Heb je het geld gestort? Dan zal de bank een verklaring afgeven. Deze verklaring moet je weer indienen bij de Duitse notaris, die deze bekrachtigt.

Inschrijven

Daarna schrijf je je in bij het Duitse handelsregister. Dit doet de notaris voor je. Het inschrijven van een onderneming gaat via het kantongerecht, wat in Duitsland Amtsgericht genoemd wordt. Na publicatie is de oprichting van de Duitse GmbH een feit.

Belastingdienst

Net zoals je in Nederland gewend bent, krijg je ook te maken met de Duitse belastingdienst. Je dient je hiervoor aan te melden bij de Duitse Belastingdienst en gemeente. Daarna wordt de Duitse onderneming belastingplichtig en dien je de omzetbelasting in Duitsland te betalen.