Overweeg je om te beleggen in aandelen? In het begin kan dit proces zeer ingewikkeld en verwarrend lijken. Een aantal tips zijn dan ook ongetwijfeld zeer welkom. In dit artikel geven we je een aantal beginnerstips.
- Gebruik alleen geld dat je kunt missen
De belangrijkste tip bij aandelen kopen voor beginners is misschien wel dat je alleen geld moet gebruiken dat je daadwerkelijk kunt missen. Beleggen kán (flink) lonen, maar garanties zijn er natuurlijk nooit. De beurs is nu eenmaal behoorlijk onvoorspelbaar. Mocht een belegging minder opleveren dan verwacht, dan moet je nog steeds goed kunnen rondkomen. De eerste prioriteit is dat je een ruim financieel buffertje voor onvoorziene omstandigheden hebt. Heb je daarna nog geld over? Dat kun je gebruiken voor het beleggen. Je hoopt er natuurlijk niet op, maar je moet er altijd rekening mee houden dat je je investering niet meer terugziet.
- Spreid je beleggingen
Een welbekende manier om de risico’s van het beleggen te beperken is het spreiden van je beleggingen. Op één paard wedden kan natuurlijk goed uitpakken, maar als het fout gaat, gaat het ook meteen helemaal fout. Als je spreidt, is het minder erg als een van je investeringen minder lekker loopt. Mocht je dan klappen vangen met één aandeel, dan kun je dit met een ander aandeel weer opvangen.
Het wordt aangeraden om niet alleen te spreiden over verschillende ondernemingen, maar ook over meerdere landen en regio’s. Tot slot kun je ook spreiding aanbrengen door niet alleen in aandelen maar ook in andere beleggingscategorieën te investeren. Denk aan obligaties, vastgoed en cryptovaluta.
- Beleg op lange termijn
Als je op de lange termijn belegt, brengt dit minder risico’s met zich mee. Je moet in dit geval rekening houden met het feit dat je het geld sowieso voor lange termijn kwijt bent. Als je echter alleen geld gebruikt dat je kunt missen (zie tip één), zou dit geen probleem moeten zijn.
Hoezo is beleggen op lange termijn beter? Als je op de korte termijn belegt, ben je erg afhankelijk van de grillige markt. Op de lange termijn levert een belegging echter in veel gevallen rendement op.
Een aandeel kan altijd vroeg of laat een crash maken. Door een bepaalde economische gebeurtenis, of om een andere reden, kan koers ineens een enorme daling maken. Als je op dat moment uitstapt, maak je een enorm verlies. De kans is echter groot dat zo’n aandeel op een gegeven moment weer opkrabbelt. Door simpelweg geduldig te zijn en vast te blijven houden aan je aandeel, maak je aan het eind van de rit alsnog winst.
Dit is meteen een veelgemaakte fout bij beginnende beleggers: te veel uit emotie handelen. Als de koers van een aandeel laag staat, wordt deze uit paniek verkocht – terwijl dit er juist voor zorgt dat je geld verliest.
- Verdiep je goed of schakel een professional in
Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn, Maar als je succesvol wilt beleggen, dan is het wél verstandig om je goed in de materie te verdiepen. Een veelgehoord advies is om alleen te investeren in zaken die je goed begrijpt.
Mocht je de tijd en moeite die dat vereist niet willen of kunnen investeren, dan kun je overwegen om een professional in te schakelen. Ook als je niet stressbestendig bent, kan het een goed idee zijn om het (deels) uit handen te geven. Hier betaal je uiteraard wel voor, maar dat geld kun je er weer uithalen. Je weet dan in ieder geval zeker dat iemand met expertise en ervaring verantwoordelijk is voor de beleggingen. Bovendien handelen professionals minder vaak uit emotie.
- Vergelijk de platforms met elkaar
Het beleggen van aandelen doe je via een bepaald platform of een bank. Je belegavontuur start dus allereerst met de keuze waar je precies wilt beleggen. Kies er niet blind eentje, maar vergelijk de verschillende platforms goed met elkaar. Zo kunnen de kosten onderling verschillen, dus dat is zeker iets om in overweging te nemen. Kosten zijn echter niet de enige factoren om in overweging te nemen, de voorwaarden kunnen ook van belang zijn. Het allerbelangrijkst is dat je voor een betrouwbaar platform kiest, dus controleer dit altijd! Dit doe je in het AFM-vergunningsregister. Hier zie je of een platform een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft.