Cryptocurrency wordt in steeds meer landen als betaalmiddel gezien. In Nederland lopen we een klein beetje achter. Er zijn zeker al betaalmogelijkheden, maar voor nu wordt crypto als ruilmiddel gezien in plaats van geld.

Bedrijven in Nederland beginnen de digitale munten steeds meer te accepteren. De gokbedrijven kunnen niet wachten op de goedkeuring van de KSA. De Nederlandse Kansspelautoriteit verbiedt op dit moment het gebruik van crypto in elk online casino Nederland. Dit komt door de Wet tegen witwassen.

Waar kan je met crypto betalen?

Makkelijk betalen met crypto is mogelijk bij alle grote Amerikaanse bedrijven zoals Amazon, Burger King en Subway. In Nederland accepteren de webshops al digitale munten en zelfs een aantal supermarkten. Ook kan je abonnementen afsluiten bij bijvoorbeeld XBOX en Playstation.

De voordelen van crypto zitten in de snelheid van betalingen en de veiligheid. Betalen met crypto gaat gepaard met anonimiteit. Verder is er geen bank nodig om de transacties uit te voeren. Dit gebeurd allemaal op de blockchain via je crypto-wallet.

Betalen met Bitcoin in Nederland

Een van de bekendste crypto is Bitcoin. De hype van de digitale munten is hier mee begonnen. Bitcoin wordt in Nederland niet gezien als wettig betaalmiddel. Dit remt de acceptatie van de digitale valuta. Kleinere bedrijven en winkels durven de acceptatie nog niet aan omdat het niet als geld wordt gezien.

Een ander risico is de waarde van crypto. Dit verandert continu. De volatiliteit van crypto is gigantisch hoog. Daardoor kan de waarde van een digitale munt binnen enkele uren enorm zakken. Een groot risico voor de kleinere ondernemers.

De toekomst van crypto in Nederland

De acceptatie van crypto gaat hopelijk in de komende jaren erg toenemen. Voor nu kan je terecht bij bedrijven zoals thuisbezorgd.nl en bol.com. Zelfs restaurants in de Randstad en grote steden accepteren de munten.

Steeds meer webshops voegen crypto toe als betaalmiddel. Het aantal klanten dat wil betalen met de digitale munt is verbazingwekkend hoog. Als webshops geen crypto aanbieder, dan shopt de klant gewoon verder.

Sommige werkgevers bieden het personeel al de mogelijkheid om betaald te worden in crypto. Dit is natuurlijk een keuze die de werknemer zelfs maakt. Als je betaald wordt in crypto ga je anders belasting betalen. Dit is allemaal grondig uitgelegd op de website van de belastingdienst.

De gevaren van crypto

In 2007 was iedereen erg sceptisch over de digitale munten. Iemand kocht zelfs een pizza voor 10.000 Bitcoin. Stel je voor hoeveel die pizza nu waard zou zijn. Of het verstandig is op crypto te kopen is geen makkelijke vraag om te beantwoorden. Sommige mensen zullen je vertellen dat het de beste beslissing ooit is terwijl andere alleen maar naar de risico’s kijken.

Het nadeel van crypto is ook gelijk het voordeel. De munten hebben geen vaste waarde. Dit kan in je voordeel werken als de waarde omhoog gaat, maar het kan ook een enorme duikvlucht nemen. Zorg dat je dit soort verliezen aankan en denk eens na over een strategie.