Of het nu gaat om het vergoeden van je studie, het aanschaffen van je huis of om andere zaken, veel mensen komen wel eens op het punt in hun leven dat ze een lening zullen moeten afsluiten. Toch kan het ook zo zijn dat je op het punt belandt dat je behoefte hebt aan een andere lening, bijvoorbeeld omdat je lagere maanlasten wilt hebben, of gewoonweg een andere lening wilt afsluiten. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken? Wij leggen het je uit!

 

Waarom een lening oversluiten?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn om een lening over te sluiten. Het oversluiten van een lening kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een zoektocht naar manieren om de maandelijkse lasten te verlagen. Ook kan het zo zijn dat je een optie bent tegengekomen voor een rekening met een lagere rente, die het voordeliger maakt om daar jouw keuze op te laten vallen.

 

Een andere optie is dat er kredietverstrekkers zijn die jou aanbieden om verschillende leningen samen te voegen tot één lening, waardoor je alles wat je leent op een overzichtelijke plek bij elkaar hebt en in sommige gevallen ook minder rente betaalt. Afhankelijk van jouw situatie en het eventuele aanbod dat je hebt gekregen kunnen er dus verschillende redenen zijn om een overschrijving van een lening te overwegen.

oversluiten van een lening

Hoe sluit je een lening over?

Wanneer je op het punt bent gekomen dat je een lening wilt gaan oversluiten is het erg belangrijk om te weten hoe je dit op de juiste manier kunt doen. Hiervoor zijn er een aantal stappen die je kunt volgen:

 

Zoek een nieuwe lening

Allereerst is het belangrijk dan je goed voor ogen hebt naar welke nieuwe lening je jouw oude lening wilt gaan oversluiten. Let hierbij goed op het verschil in rente, de looptijd en andere bindende voorwaarden. Ga goed na of de voordelen van deze nieuwe lening het afwegen tegen de nadelen.

 

Vraag een nieuwe lening aan

Zodra je de juiste nieuwe lening hebt gevonden kun je deze gaan aanvragen. Om dit te doen kun je bij een kredietverstrekker een aanvraagformulier invullen. De kredietverstrekker zal je daarnaast vragen om een aantal belangrijke documenten aan te leveren, zoals je salarisstrook en een legitimatiebewijs.

oversluiten van een lening

Sluit je nieuwe lening af

Zodra je nieuwe lening is goedgekeurd en eventuele oude leningen zijn afgelost kun je jouw nieuwe lening afsluiten. Lees voor het accepteren van je nieuwe lening altijd nog eens goed de voorwaarden door zodat je op de hoogte bent van alle regels waarmee je akkoord gaat bij het ontvangen van het geleende bedrag. Op deze manier kun je veilig jouw lening oversluiten.