Tegenwoordig is het zonde om je geld op de bank te laten staan. Vanwege de lage rente en de hoge inflatie worden je zuurverdiende centen alleen maar minder waard. Gelukkig zijn er andere opties en kun je jouw geld voor je laten werken. Hier hoef je niet rijk voor te zijn, maar wel moet je maandelijks wat geld overhouden.

Meer geld door te besparen

Veel mensen denken dat ze meer geld nodig hebben, maar wat ze eigenlijk nodig hebben is meer vrij besteedbaar inkomen. Dit krijg je voor elkaar door meer geld te verdienen of door te besparen. Weet jij 100 euro per maand te besparen? Dan creƫer je op jaarbasis 1.200 euro extra vrij besteedbaar inkomen. Vaak valt er te besparen op vaste lasten zoals abonnementen en verzekeringen. Met een goedkope autoverzekering bespaar je al snel een paar tientjes en de overstap kost je maar weinig moeite. Vervolgens ga je dit bespaarde geld niet uitgeven aan bijvoorbeeld vakanties of nieuwe kleding, maar aan investeringen. Dit is een uitstekende manier om je geld aan het werk te zetten, zonder dat je maandelijks minder te besteden hebt omdat je jouw geld investeert.

Vermogen opbouwen

Vermogen opbouwen klinkt alsof het alleen voor rijke mensen is weggelegd, maar niets is minder waar. Je kunt vermogen opbouwen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te gaan investeren in aandelen of cryptocurrencies. In het geval van aandelen ontvang je vaak dividend en verschillende 

cryptocurrencies kun je staken, waardoor je hier als het ware rente op ontvangt. Op deze manier zet je jouw geld dus aan het werk, waardoor er meer geld ontstaat. Uiteraard kun je ook geld verliezen door te beleggen. Over het algemeen stijgt de waarde van investeringen op de lange termijn. Door jouw beleggingen te laten staan en de tijd het werk te laten doen, pluk je hier dus over tientallen jaren de vruchten van. Er zijn vele vormen van investeren. De ene manier is risicovoller dan de ander. Zo is het risicovol om zelf te handelen in aandelen, terwijl het laten vastzetten van je geld weinig risico kent maar daardoor ook weinig rendement oplevert.

Maak een plan

Om de grootste kans van slagen te hebben, is het belangrijk dat je een plan maakt. Zo kan het verlagen van je vaste lasten ervoor zorgen dat je minder hoeft te werken om jouw huidige leefstijl vol te houden. Des te meer geld voor jou aan het werk is, des te minder je vervolgens zelf nog hoeft te werken. Hierdoor kan jouw leven gaan draaien om doen waar jouw passie ligt en krijg je veel vrijheid. Het is belangrijk dat je de juiste stappen gaat zetten, beginnend bij besparen en het vrijmaken van inkomen om van daaruit te kunnen investeren.