Nederlanders zijn sinds de coronacrisis massaal aan het handelen in cryptomunten. Sinds januari van dit jaar is het aantal crypto-transacties enorm gestegen. Dat menig Nederlander ineens de voordelen van investeren in cryptocurrency ziet, is niet heel gek. Er is namelijk een flinke stijging te zien op de Bitcoin koers en die van andere altcoins sinds het begin van dit jaar. Waar dat precies door komt en wat de exacte voordelen zijn van investeren in crypto lees je in dit artikel.

Even opfrissen: wat zijn cryptomunten ook alweer?

Voordat je begint met het investeren in crypto is het goed om te weten waar je precies in investeert. Nu steeds meer ‘gewone’ mensen naast de investeerders en nerds besluiten om de overstap te maken, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat crypto precies is. Je kunt het het beste vergelijken met digitaal geld – cryptomunten zijn niet fysiek aan te raken, omdat iedere coin een online computercode is. Deze codes zijn niet te kraken, waardoor alles wat je met je cryptomunten doet volledig op een veilige manier kan worden gedaan.

De meest bekende cryptomunt is de Bitcoin. Deze is in 2009 bedacht door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van iemand waarvan de identiteit nooit bekend is geworden. De grootste reden dat cryptocurrency toentertijd is opgericht, is omdat er vraag was naar een gedecentraliseerde munt. Dat is een munt waarbij er geen bank of andere financiële instelling als partij tussen zit. Op die manier heb je volledig zicht op je eigen virtuele geld en is het écht jouw eigendom. Naast de Bitcoin zijn er andere altcoins die alsmaar populair worden, zoals de XRP op de Ripple koers en de Ether op de Ethereum koers.

Voordelen van investeren in cryptomunten

Het feit dat je je geld niet stort bij een bank is voor veel gebruikers van crypto een van de grootste voordelen van het digitale geld. Hier komt namelijk een groot stuk privacy en anonimiteit bij kijken, iets wat mensen fijn vinden in tijden van een samenleving vol social media en controle. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen te vinden wanneer we kijken naar het investeren in crypto. Een aantal voordelen zijn onder andere:

  • Crypto is ontzettend volatiel. Dat betekent dat de waarde van een Bitcoin of XRP bijvoorbeeld binnen enkele uren tot zelfs minuten enorm kan veranderen. (Let op: dit kan ook een nadeel zijn, omdat je op die manier ook snel geld kan verliezen).
  • Je bewaart je eigen digitale geld in je eigen digitale wallet en dus niet bij een tussenpartij. Op die manier heb je zicht op je eigen cryptocurrency.
  • De transactiesnelheid bij crypto is bizar snel. Het maakt hierbij niet uit waar je cryptomunten naartoe stuurt; bij een transactie naar de andere kant van de wereld is het digitale geld binnen enkele seconden tot minuten al aanwezig.
  • Ook prettig: de kosten voor internationale transacties liggen heel laag. Dat is met name een voordeel ten opzichte van transacties naar het buitenland met ‘gewone’ valuta. Dat kan namelijk flink in de kosten oplopen.
  • Inmiddels kun je vrijwel overal ter wereld betalen met cryptomunten. Er is een aantal landen waar cryptocurrency verboden is, waaronder Turkije en China.

Waarom nu investeren in crypto aan te raden is

Nu vraag je je misschien af waarom men juist dit jaar massaal is gaan investeren in crypto en eerdere jaren niet. Dat antwoord is deels te verklaren door de pandemie en de daarbij horende economische crisis. Het waren met name investeerders en grote bedrijven die hun aandelen vorig jaar plotseling zagen kelderen en op zoek waren naar een alternatief om eventueel winst te kunnen maken. Zij besloten volop te investeren in de Bitcoin koers, de Ripple koers en andere koersen waardoor de waarde van crypto ineens omhoog schoot. Des te meer vraag er namelijk is, des te hoger de prijs komt te liggen. Kijk je naar de diverse koersen dan zie je die pieken heel goed. Aan het begin van dit jaar heeft de Bitcoin zelfs een record gehaald.

De kranten en online media schreven veel over deze opvallende groei, wat de aandacht trok van de ‘normale’ mens. Veel mensen hebben door de lockdown extra geld over kunnen houden, waarmee ze de gok wilden wagen – investeren in cryptocurrency. Ook daardoor liep en loopt de vraag op, waardoor de waarde (en prijzen) blijven stijgen. Daarom kan het erg interessant zijn om juist nu te investeren in crypto. Let wel op dat je dit alleen met geld doet dat je eventueel zou kunnen missen. De crypto markt is en blijft volatiel, wat betekent dat je naast winst ook verlies kunt maken. Ga er dus altijd met volle verstand in.