De wisselkoersen op de valutamarkt staan onder invloed van een hoop factoren, maar worden vooral bepaald door vraag en aanbod. Je wilt altijd een gunstige wisselkoers als je jouw geld om moet zetten naar een andere munt.
Om het meeste voor je geld te krijgen is het soms slim om te wachten met geld wisselen of online geld overmaken. De koers kan ineens een duikvlucht nemen terwijl je net geld over wilt maken naar het online casino om blackjack te spelen. Wat beïnvloed de wisselkoers nou precies?
Vraag en aanbod
Op de valutamarkt worden veel verschillende munten aangeboden en verhandelt. Een aantal voorbeelden zijn de Euro, US Dollar, Britse Pond en de Chinese Yuan. Het is mogelijk om de ene munt te verhandelen voor een andere. Hoeveel je krijgt hangt af van de wisselkoers.
De prijs van een valuta wordt bepaald door het samenkomen van het vraag en aanbod. De wisselkoers wordt altijd weergegeven in een andere valuta en dit kan altijd stijgen of dalen. Als de waarde van de ene munt stijgt, kan de waarde van de ander weer dalen.
Gebeurtenissen in de wereld
Niet alleen de valutamarkt, maar ook de aandelenmarkt is erg gevoelig voor bepaalde gebeurtenissen. Als belangrijke mensen op hoge plekken beslissingen maken die effect hebben op de hele wereld zien we stijgingen en/of dalingen op de aandelenmarkt. Dit was goed te zien tijdens het presidentschap van Donald Trump in de Verenigde Staten.
Voor bedrijven geldt dit ook. Als een bedrijf negatief in het nieuws komt kelderen de aandelen vaak enorm. Bij grote bedrijven is dit erger dan bij kleine. Bepaalde uitspraken of acties, zoals recent tussen Ye West en Adidas leiden tot grote veranderingen in de prijs van de aandelen.
Hoe beter een economie het doet, hoe hoger de waarde van de bijbehorende valuta. Een zwakke economie zorgt voor mindere waarde van de munteenheid. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de economie waarvan de muntwaarde afneemt. De Amerikaanse dollar heeft zoveel invloed op de andere economieën. Als de waarde van de dollar ineens een duikvlucht neemt, gaan de andere wereld valuta zoals de Yen en Euro mee naar beneden. Alle landen zijn namelijk afhankelijk van export en dus van andere valuta.
Inflatie
Inflatie is de snelheid waarmee een valuta van een economie de koopkracht in de loop der tijd verliest. Als een munteenheid zwakker is leidt dit tot hogere prijzen. Hierdoor stijgt de inflatie weer. Zo staan vooral de grote economieën zoals die van Amerika vaak onder druk.
De overheid neemt actie door rentetarieven en andere kosten bij verschillende vormen van kredieten te verhogen. Hierdoor stijgt de rijkdom van de economie en wordt de inflatie weer minder.
Een simpel voorbeeld is dat je nu een boek voor tien euro hebt gekocht, maar over twee jaar is dat boek 12 euro. Alles wordt elk jaar duurder en dat is het gevolg van onder andere de inflatie. Dit geldt voor alle producten die te koop zijn. Ook het eten in de supermarkt wordt elk jaar duurder.