Cryptomunten zijn een van de meest winstgevende investeringsmogelijkheden die er zijn. Cryptomunten zijn vaak in het nieuws, want de laatste tijd stijgt de waarde van vele cryptomunten weer explosief. Wat zijn nu eigenlijk de beste cryptomunten om in te investeren? In dit artikel bekijken we de meest succesvolle cryptomunten. 

  1. Bitcoin

De moeder der cryptomunten. De meest populaire cryptomunt is natuurlijk Bitcoin. Vele andere cryptomunten zijn op deze technologie gebaseerd. De bitcoin heeft de laatste jaren een enorme prijsstijging laten zien. Toch ging de bitcoin koers een tijd lang naar beneden, waarna deze in 2021 weer explosief omhoog ging, waar vele beleggers van hebben geprofiteerd. Bitcoin is absoluut de bekendste en populairste cryptomunt van het moment en bitcoin kopen kan nog steeds erg winstgevend zijn.

  1. Ethereum 

Ethereum werd in 2013 ontwikkeld door Vitalik Butarin en werkt op basis van slimme contracten. Zowel bitcoin als ethereum maken gebruik van blockchaintechnologie, maar op een totaal andere manier. Daarom zijn ethereum en bitcoin ook moeilijk met elkaar te vergelijken. De mogelijke toepassingen van ethereum zijn veel breder dan die van bitcoin. Transacties met de ethereum-blockchain gaan ook veel sneller dan die van de bitcoin-blockchain. 

  1. Cardano

Cardano is gebaseerd op wiskundige formules. De munt is getest door middel van wiskundig academisch onderzoek en is bewezen succesvol. Het doel van Cardano is om een gebalanceerd blockchain ecosysteem te creëren. De voordelen van andere cryptomunten worden met elkaar gecombineerd. Bijvoorbeeld de slimme contracten van ethereum, de veilige opslag van bitcoin en de lage transactiekosten van Litecoin.

  1. Litecoin

Litecoin heeft een zeer snelle transactieverwerking. Zo’n 2,5 minuut per blok. Litecoin is op dezelfde basis als bitcoin gebouwd. Beide munten kunnen gemined worden. Hierbij kunnen verweesde blokken optreden wanneer twee miners tegelijkertijd hetzelfde blok minen, waarbij beide blokken aanvankelijk door de blockchain worden geaccepteerd, maar er later een wordt afgewezen. Litecoin maakt gebruik van SegWit om te zorgen dat de verspreiding van verweesde blokken afneemt.

  1. Dogecoin

Het verhaal achter Dogecoin is interessant. Het begon als een parodie op bitcoin. De cryptomunt werd vernoemd naar het grappige plaatje van een hond Shiba Inu. De naam Doge komt dan ook van het Engelse woord voor hond. Dit is ook het logo van de munt. Doge coin maakt gebruik van een ander protocol, Scrypt genaamd. De munt is een zogenaamde ‘fork’ van Litecoin die van hetzelfde protocol gebruik maakt. Deze munt is begonnen als grap, maar werd toch populair. In 2018 was de munt al meer dan 1 miljard dollar waard

  1. Stellar Lumens

Deze cryptomunt ontstond in 2014. Stellar is een open-source platform dat zich richt op snelle international betalingen. Wereldwijde transacties kunnen binnen enkele seconden worden uitgevoerd via het Stellar netwerk. Het netwerk werkt op een decentrale manier en transacties worden uitgevoerd zonder tussenkomst van een derde partij. Inmiddels maakt IBM gebruik van de technologie van stellar. Samen met een groep grote banken is IBM bezig om een internationaal betalingssysteem te ontwikkelen op basis van Stellar’s technologie.